2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

2018. február 22.

Megkezdődött az Ipoly Erdő Zrt. és a szlovák állami erdészet (LESY SR) közös projektje

Léva és Somoskő helyszíneken közös projektben erdei iskola fejlesztéseket valósít meg a LESY SR. és határon túli partnere, az Ipoly Erdő Zrt. Az SKHU/1601/1.1/009. sz. „Erdészek a környezettudatos nevelésért “  INTERREG pályázat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg. (http://www.skhu.eu)

Az erdei iskolai fejlesztések célja, hogy a fiatalabb generáció számára bemutassa, a környezeti nevelés és az erdőpedagógia eszközeivel a határ menti térség különleges természeti értékeit.

Emellett az „Erdészek a környezeti nevelésért“ projekt elvárása és célja az, hogy felkeltse a Léva és Salgótarján környékén élő lakosság érdeklődését a határtérség különleges természeti értékei iránt, ismeretterjesztő és oktató eszközök segítségével hangsúlyt fektetve a fiatal korosztályra, és így nem kis hatással támogatni az idegenforgalmat is.

Az erdészek a határ mindkét oldalán már hosszú ideje felismerték azt a tényt, hogy az ember viszonya a kulturális értékekhez, de kiváltképpen a természeti értékekhez nagy mértékben befolyásolja az ember tudatosságát és a nyilvánosan hozzáférhető információkat. Azt is tapasztalják, hogy a nagy nyilvánosság nem érti a fenntartható erdőgazdálkodás jelentőségét. Ebben a határtérségben egyelőre hiányoznak olyan létesítmények, ahol a környezeti oktatást és az erdőpedagógiát hatékonyan alkamazni lehetne.

A LESY SR és az Ipoly Erdő Zrt. ezért úgy döntöttek, hogy a határmenti természeti értékek ismertetése mellett bemutatják ezt a területet, mint erdei ökoszisztémát és egyben az erdők maradandó fenntartható gazdálkodását, amely biztosítja az erdők megmaradását a jövő generációi számára.

A Lévai erdei iskola a 4 100 m² területén egy egészen új felfogással, bent a városban épül fel, interaktív természeti bemutató tereket alakítanak ki az épületben, az udvaron kis zöld szigetet, mini arborétumot, használva a vizuális megfigyelés lehetőségeit egyben segítik a gyakorlati ügyességek fejlesztését. A Somoskői erdei iskola és a látogatóközpont, több mint 5900 m² területtel a magyarországi hálózat bővítéséhez járul hozzá. A térség földrajzi fekvése révén - Somoskői vár, Salgó vára, Novohrad- Nógrád Geopark, magas arányú erdőterület, Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet - alkalmas helyszín a központ programjának egész éves betöltésére.

A pályázat teljes költségvetése 1 438 788,96 euro, ebből a LESY SR., mint vezető partner
723 011, 04 euro, az Ipoly Erdő Zrt. 715 777,92 euro összegben valósíthatja meg a pályázatban meghatározott célokat.

Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyében, 64 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik. E működési terület Hazánk legerdősültebb tája. Magába foglalja foglalja a Börzsöny hegységet és a Cserhátot - benne a Karancs és a Medves kistájat, valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is. A társaságunk által kezelt erdők 52 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. Itt elsődleges rendeltetés a védelem, minden mást ennek a célnak kell alárendelni. Az Ipoly Erdő Zrt. fő tevékenységei az erdő- és a vadgazdálkodás, valamint az ezekhez kapcsolódó és a turizmussal összefüggő szolgáltatások.  Az erdők hosszú távú fennmaradását, fenntartható fejlődését az erdészeink nem csupán közvetlen szakmai tevékenységükkel garantálják - a jövő nemzedékek környezeti nevelését szolgálva, aktívan részt vesznek az ifjúság környezettudatosságának kialakításában is. Társaságunk fontos stratégiai célja: közelebb hozni a társadalmat az erdőhöz. Ezt szolgálja a környezetkímélő erdei turizmus valamennyi válfajának támogatása, ezért kiterjedt közjóléti és turisztikai infrastruktúra-hálózatot működtetünk. A teljesség igénye nélkül - ide tartoznak a vendégházak, az ifjúsági- és bakancsszállások, az erdei vasutak, az erdei iskolák, kirándulóközpontok, gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, kilátók, tanösvények, pihenőhelyek. Az ökoturizmus szolgálata az utóbbi másfél évtizedben a társaság egyik fő tevékenységévé vált, szoros együttműködésben a szakterületen érdekelt, legnevesebb társadalmi szervezetekkel, egyesületekkel, szövetségekkel.

A LESY SR Erdőgazdálkodási Állami Vállalatot a Szlovák Földművelésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium alapította.  A vállalat célja a közérdekek ellátása, legfőbb feladata pedig a Szlovák Köztársaság tulajdonában lévő erdei és egyéb vagyon kezelése. A vállalat hagyományos erdészeti tevékenységek mellett, közhasznú tevékenység keretében üzemelteti a Vydrovo-i Erdészeti Skanzent és több, mint 35 erdei tanösvényt tart fenn, továbbá gyermekek környezeti nevelését biztosító 250 erdőpedagógust foglalkoztat, akik a tanulókat megismertetik az erdővel, az erdészek munkájával és egyéb természeti értékeket mutatnak be számukra.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.